2013/01/16

Brac-sziget, Horvátország

Brac Dalmácia legnagyobb szigete, melyet a szőlők és olajfák szigetének is neveznek. Itt található az Adria-tenger lévő szigetek közül a legmagasabb csúcs, a 778 méteres Vidova Gora, ahonnan tiszta idő esetén láthatjuk az összes dalmát szigetet.

A komp ára Splitből Supetarba 35 Kuna ( kb. 1400 Ft) autó nélkül, autóval pedig, mérettől függően 160 (kb. 6180 Ft) vagy 276 (kb. 10 660 Ft) Kuna. (4 fő esetében 4x33 kuna + 160 kuna a kocsira)

(Hogyan juthatunk el Budapestről Splitbe, azt ebből a cikkből tudhatják meg.)

Supetar
Brac-sziget fővárosa, idegenforgalmi és gazdasági központja. Tengerpartja kavicsos, illetve aprókavicsos, sok helyen papucs nélkül nem ajánlott a vízbe menni. Supetarban inkább horvátok nyaralnak, a külföldiek inkább Bolt választják. Naponta több hajójárat indul a kikötőből Splitbe.

Aki autó nélkül érkezik Supetarba, azok busszal tudnak Bolba utazni: a kb. háromnegyed órás út némi izgalommal, és remek kilátással kecsegtet: a busz a szerpentines úton többszáz méter magasra mászik, míg ismét leér a tengerszintre, Bolba.

Supetar leghíresebb látnivalója a 18. századi Mária templom és környező épületei (pl. Leroj harangtorony).

Amennyiben megéheztek, térjetek be a Punta étterembe, ami a Kaktus Hotel környékén van a parton, avagy a kikötőben a Bistro Palutéba.

Bol
Bol a legnépszerűbb városa a szigetnek turisztikailag, melynek 10 km hosszú tengerpartja van (és széles is), kavicsos és homokos.
A sziget legnagyobb turistaközpontjaként a legtöbb szórakozóhely és egyben a legismertebbek mint Bolban találhatóak.

Bolban lehet bérelni biciklit, robogót, illetve 2 személyes quadot.

Az Adriai tenger egyik legszebb strandja, a szó szerint kristálytiszta vizű Zlatni Rat (Aranyszív) is itt van, mely szépsége a Bol fölé magasodó Vidova Goráról még jobban látszik. A Zlatni Rat gyakorlatilag egy tengerbe benyúló földnyelv, egy fenyőerdővel körülvett természeti park, amely a hullámzás, és a tengeri áramlatok következtében hónapról hónapra változtatja a formáját. A part kavicsos. A Zlatni Rat környékén kis, sziklás öblök találhatóak, ahol az is megtalálhatja saját kis strandját, aki el szeretne vonulni a Zlatni Raton fürdőző tömegektről. A Zlatni Rat Bol belvárosából induló motorcsónakkal, vagy a tengerparti passzázson, kb. negyed órás gyaloglással érhető el.

Kemping!


Pulisca
Puciscáról, Brac második legnagyobb településéről való a híres Brac szigeti fehér márvány, melyet a washingtoni Fehér Házba is beépítettek. Szép öble csendes, nyugodt kikapcsolódást kínál a turistáknak. A sziget többi településéhez hasonlóan számos műemléket kínál Pucisca is. Itt örzik a legrégebbi horvát nyelvemléket, a Povaljska listinát, 1184-ből.


A Sárkánybarlang (Zmajeva spilja) Murvica mellett, Boltól 7 kilométerre található. Ez egy 15. századi templom, és paplak volt. A templomban különböző domborművek találhatók, köztük egy sárkányé, ezért is hívják Sárkánybarlangnak a helyet. Történészek nem is igazán tudják megmagyarázni e domborművek jelentését, és célját, de ezek a pogány vallás jeleit mutatják.


Povlja


Aki pedig teljes napozást kíván, azok a szigeten 3 nudista strandból is választhatnak:
 - Paklina
 - Mutnik
 - Punta




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése